lauantai 8. syyskuuta 2012

Juhannusjuusto

Aivan älytön otsikko syyskuulle mutta kun tein kuitenkin tänään juhannusjuustoa, juustokeittoa, heraa tai mitä vaan, rakkaalla lapsella monta nimeä.

Kun olin lapsi äiti teki juhannusjuustoa aina juhannuksena, silloin en siitä tykännyt. Vanhempana opin tykkäämään mutta olen aina kuvitellut, että siihen tarvii ternimaitoa. Ja vielä laktoosi-intolerantikkona sekään ei olisi vatsalle hyväksi. Mutta onneksi äitini 82v. taas kerran opetti minua ettei näin ole. Sain häneltä ohjeen johon tarvitsee ihan normi maitoa kaupasta, mutta kuitenkin sitä punaista. Tänään taisi olla kolmas kerta tänä kesänä kun meillä syödään juhannusjuustoa.


Ja jos joku nyt tahtoo tehdä tätä herkkua niin tässä ohje. Kannattaa kokeilla vaikka ette olisi koskaan syöneet...hyvää on. Ainut joka muille aiheutti ongelmaa...en tiennyt mistä ostaa juuston juoksutetta...mutta sitähän löytyy ihan kaupan juustohyllystä. Pieno valkopunainen pullo.

Eli näitä tarvitset

1 litra kädenlämpöistä vettä
3 dl maitojauhetta (käytin rasvatonta, laktoositonta)
1 muna
Sekoita nämä hyvin ja lisää 1-1,5 tl juuston juoksutetta, sekoita ja anna seistä rauhassa noin 40 minuuttia.

Kuumenna 1 litra täysmaitoa kiehumispisteeseen (sitä punaista, ja tässä käytin puurokattilaa).
Nostele juustot pieninä paloina kuumaan maitoon. Anna kiehua noin tunti. Puurokattilassa annoin kiehua noin tunti ja vartti.

Ohjeessani lukee lopussa "On se hyvää"...terveiset tädiltäni melkein 80v.

2 kommenttia:

  1. Tämäpä oli kummallinen ohje Juhannusjuustolle... Ei siihen tarvitse, kuin maitoa ja juoksutinta. Ja monta tuntia aikaa keittämiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin sellanen vähän malttamattoman ihmisen juhannusjuusto, ei tarvii keittää niin kauaa. Ja onnistuu myös laktoosittomana. Ja on kyllä tosi hyvää vaikka itsekin hiukka epäilin aluksi. Kannattaa kokeilla.

      Poista